باید ابتدا ارزش وجودی کتابخانه درک و شناخته شود و اختلاف آن با ( شو روم ) ( باراستند ) ( کبابخانه های سلطنتی ) و مکانهائی از این دست تعریف شود .
چه بسا که کسانی که در عمق واقعی کتابخانه ذوب شده باشند دیگر جذب مکانهای من درآوردی خانه های به اصطلاح مدرن ، نخواهند شد . در اغلب ساخت و سازهائی که چند مورد از آنها توسط پستهای بامیلوکس معرفی شده است ، به این مهم اشاره شده است .
در این خانه های سفارشی که توسط اندیشمندان به معماران برجسته سپرده تا طراحی و اجرا شود ، به ماهیت وجودی کتابخانه ، نگاه ویژه شده است چون افراد مستقر دراین خانه ها با نوع زندگی بی دغدغه ، اوقات مهمی از زندگی خود را معطوف به خواندن کتاب میکنند .
در دنیا داشتن کتابخانه های عظیم و تاثیر گذار از مواردیست که حکومتها به آن مینازنند . در ایران هم چندین کتابخانه مطرح و بزرگ با گنجینه ای از بهترین کتابها برای همگان خودنمائی میکند که بهترین آن کتابخانه ملی ایران میباشد .
چندین کتابخانه بزرگ و ارزشی هم در کنار کتابخانه ملی ریشه در زمین گذاشته است مثل : کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران ، کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه شیراز ، کتابخانه مرکزی و مرکز اطلاع رسانی شهرداری اصفهان و چندین کتابخانه معتبر دیگر و همچنین چندین کتابخانه در حجمی سبکتر به همت شهرداری ها و چند نهاد دیگر در گوشه و کناری دیده میشود ولی خب با عرض شرمندگی باید اذعان داشت که این کتابخانه ها در مقابل کبابخانه ها بسیار قلیل و ناچیزند !
اینکه هر دو لازم و ملزوم همدیگرند حرفی نیست اما در یک برج مطرح چندین طبقه پرطمطراق بهترین قسمت آن را سعی میکنند که اختصاص بدهند به کبابخوری آن برج ! البته با اسم فرنگی پول درارش ( باربیکیو ) طراحی آن چنان است که بی اختیار هر بیننده ای تمایل به سیخ کشیدن و به دنبال آن به دندان کشیدن چندین سیخ از روی آتش خوش ذغال میکند . اما باید بدانیم به سیخ کشیدن کتاب را هم باید دید ، آنهم برای ذهن گرسنه !.مخصوصا در این روزگار پر مشکل تنها راه رهائی فقط غرق شدن در لابلای صفحات کتابهاست و بس. البته چنانچه اشاره شد از نظر نگارنده فضای پر ابهت کتابخانه های جهان چنان ذهن را مسخ خود میکند که دیگر مجالی برای رج زدن و رج خوردن حروف کتابها در ذهن باقی نمیماند ! در تمام کتابخانه های اشرافی جهان فقط تجملات دیده میشود و بس ! حتی اغلب آنها از موزه های آنچنانی هم ، آنچنانی تر است پس ماهیت و فلسفه کتابخوانی گم میشود .
چنانچه اشاره شد ساخت کتابخانه توسط برجسته ترین اساتید در حوزه های طراحی ، معماری ، مجسمه سازی ، نقاشی ، گرافیک ، خراطی ، گچ کاری ، فرفوژه ، سنگ کاری و طلا کاری از مواردیست که برای ساخت یک کتابخانه بزرگ و به اصطلاح اشرافی به کار گرفته میباشد .
به خاطر اهمیت ساخت کتابخانه و صرف هزینه های سنگین ساخت این عمارتهای باشکوه یا توسط درباریان یا افراد مذهبی صاحبین نفوذ ، صورت می گرفته است .
همراه ما باشد با ادامه و قسمت پایانی این مبحث در شماره بعدی
به ماملک بامیلوکس تکیه دهید
0 نظر ثبت شده است.